13/10/2023
Voorkom kalkaanslag
Kalkaanslag ontstaat doordat hitte, water en kalkdeeltjes bij elkaar komen. Bij een wasmachine is dat op het verwarmingselement. Door een verkalkt verwarmingselement duurt het opwarmen van water langer. Dit kost meer energie. Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard kraanwater. Gelukkig is het water op de meesten plaatsen in Nederland niet erg hard.
1. Doseer wasmiddel goed
In wasmiddel zitten ingrediënten tegen kalk. Bij hard kraanwater heb je meer wasmiddel nodig. Kijk voor de juiste hoeveelheid wasmiddel op de verpakking. Het doseeradvies verschilt per waterhardheid. Zo heb je laag (tot 8,4°dH), gemiddeld (tot 14°dH) en hoog.
2. Was vaak op lagere temperatuur
Kalkaanslag ontstaat door verhitting. Was je daarom vaker op lage temperaturen (30°C en 40°C) dan op hoge temperaturen (60°C en 90°C).
3. Gebruik ontkalkingsmiddel alleen bij erg hard water
Antikalkmiddelen, zoals Calgon, zijn niet nodig als je bovenstaande tips volgt. Of als je geen hard water hebt. Kosten voor het wekelijks gebruiken van antikalkmiddel lopen aardig op.
Ontkalkingsmiddel is handig als je wel erg hard water hebt en met een waspoeder wast. Je kunt ontkalken met azijn, soda of een vaatwastablet. Wasmachinefabrikanten raden speciale ontkalkingsmiddelen voor wasmachines aan. Volgens hen tasten azijn, soda of een vaatwastablet wasmachineonderdelen aan, zoals de rubbers.
Gebruik ontkalkingsmiddelen hooguit 1 keer per maand. Volg het doseeradvies voor zacht water. Voeg het alleen toe wanneer je op 60°C of hoger wast.