Henry Thijssen Vaatwasser-reparatie

Problemen met de vaat of vaatwasser

Vervelend, een vaatwasser die niet meer werkt of niet goed. Of vaat die niet schoon uit de vaatwaser komt. Hier zetten we de meest voorkomende problemen én de oplossing op een rij. Helpt het niet, dan kun je altijd een monteur inschakelen.

foutcodes Bosch / Neff / Siemens

E01 , E02 , E03 , E04 , E05

Je vaatwasser toont een vaatwasserfoutcode die te maken heeft met een elektronicastoring. Dit betekent waarschijnlijk dat zich een technische fout heeft voorgedaan of dat het programma werd onderbroken

E06
De vaatwasser heeft een defecte deursensor of defecte elektronica vastgesteld

E07
Er is een storing in het droogsysteem van de vaatwasser.

E08

De vaatwasser meldt dat het waterniveau (in het spoelbad) te laag is.Controleer de plaatsing van het servies. Als schalen of pannen zijn gekanteld en zich daarin water heeft verzameld, kan het voorkomen dat er te weinig water in het apparaat zit voor het spoelproces. Het kan ook zijn dat servies de watertoevoer in de vaatwasser afdekt, waardoor de waterstroom wordt geblokkeerd

E09
Er is een storing in het verwarmingssysteem van de vaatwasser.

E10
E10 betekent dat er een storing is in het droogsysteem van de vaatwasser.

E11
Er is een storing in het verwarmingssysteem van de vaatwasser

E12
Het verwarmingselement van de vaatwasser is verkalkt of vervuild. Ontkalk de vaatwasser met behulp van de instructies voor ontkalken

E14
Het apparaat heeft het waterbeschermingssysteem geactiveerd, omdat er een storing is in het vulsysteem of omdat er een storing is in de watertoevoer. Je vaatwasser heeft een probleem met water, wat wordt aangegeven door de vaatwasserfoutcode E14. Controleer de watertoevoer en zorg dat de toevoerslang niet geknikt is.

E15
Deze code betekent dat de veiligheidsschakelaar water in de bodemplaat heeft gedetecteerd. Draai in dit geval onmiddellijk de kraan dicht en trek indien mogelijk de stekker uit het stopcontact

E16
Er is een storing gedetecteerd in het vulsysteem of de watertoevoer. Draai de kraan dicht. Controleer de watertoevoer (zorg dat de toevoerslang niet geknikt is). Als het probleem regelmatig voorkomt, zit er waarschijnlijk een storing in het apparaat

E18
Het apparaat heeft een storing gedetecteerd in de watertoevoer. De oorzaak kan een geknikte toevoerslang zijn of een verkalkte waterkraan. Het is ook mogelijk dat het filter bij de watertoevoer verstopt is. Controleer de watertoevoer

E19
In het algemeen is hier sprake van een storing in het reinigingsmiddelreservoir

E20-21
Het apparaat meldt een storing in het spoelcircuit, 

E24-25
De vaatwasser pompt niet goed af. Mogelijke oorzaken: een afvoerslang is verstopt of geknikt; de sifonaansluiting is verzegeld; 

E26
Er is een probleem in het watercircuit dat wordt veroorzaakt door een defecte component

 

 

foutcodes AEG

Foutcode i10 of i11

Bij foutcode i10 of i11 krijgt de vaatwasser geen water. Draai de waterkraan goed open en controleer de waterdruk. Zet hiervoor een emmer onder de kraan en draai de kraan vol open. Binnen een minuut heb je dan ongeveer 10 liter water. Gebeurt dit niet, schakel dan de hulp van een loodgieter in. Loop de toevoer- en afvoerslang na en haal eventueel knikken eruit.

Foutcode i20

Verschijnt foutcode i20 op het display? Dan pompt de vaatwasser het water niet weg. Controleer of de gootsteenafvoer verstopt is en maak deze schoon. Daarna controleer je het filtersysteem en reinig je deze. Loop de afvoerslang na en haal eventuele knikken eruit. Gaat de foutcode niet weg? Maak dan de filters schoon. Bekijk hiervoor de handleiding.

Foutcode i30

Wanneer foutcode i30 verschijnt, dan staat de waterbeveiliging aan. Draai de waterkraan dicht en schakel de vaatwasser uit. Zorg ervoor dat het apparaat goed geïnstalleerd is. In de handleiding vind je alle stappen voor de juiste installatie. Plaats de korven op de juiste plek en plaats de vaat zoals aangegeven in de handleiding

Foutcode i41 of i44

Zie je foutcode i41 of i44? Dan meet de vaatwasser het waterniveau niet goed. Schakel het apparaat uit en maak de filters goed schoon. Zet de vaatwasser daarna opnieuw aan.

Foutcode i51- i59 of i5A – i5F

Bij deze foutcode heeft de vaatwasser problemen met de motor, bijvoorbeeld een te hoge of lage spanning. Zet het apparaat uit en controleer de filters. Verwijder eventueel vastzittende voorwerpen, zoals een stuk glas of een cocktailprikker. Zet daarna de vaatwasser weer aan.

Foutcode iC0 of iC3

Bij deze storing heeft de vaatwasser een technische storing. Zet de vaatwasser uit en zet deze na een paar seconden opnieuw aan.

Foutcode iF1

Wanneer je foutcode iF1 ziet, is het waterniveau in de vaatwasser te hoog. Schakel de vaatwasser uit. Controleer de filters en maak deze eventueel schoon. Controleer daarna de aan- en afvoerslang en installeer deze zoals aangegeven in de handleiding.

Foutcodes Whirlpool

Foutcode 3

Zie je foutcode 3 op het display en knippert de aan-uitknop snel? Doe dan het volgende:
Het vaatwasprogramma is nog niet klaar. Wacht totdat deze afgelopen is.Controleer of er een knik in de afvoerslang zit en haal deze eruit.Reinig de pijp van de gootsteenafvoer.Maak de filter in de vaatwasser schoon.

Foutcode H of 6

Wanneer je foutcode H of 6 ziet, dan krijgt de vaatwasmachine geen water. Controleer of de kraan openstaat en werkt. Loop de toevoerslang na en haal eventuele knikken uit de slang. Controleer ook of de zeef verstopt is en maak deze schoon. Heb je alles gecontroleerd? Schakel dan de vaatwasser uit en start na een paar seconden weer een nieuw programma.

Foutcode 9 of 12

Bij deze foutcodes start of reageert de vaatwasser niet. Houd de aan-uitknop ingedrukt. Schakel na een minuut de vaatwasser weer in en start een nieuw programma. Gaat de foutcode niet weg? Trek dan de stekker uit het stopcontact en stop deze na een minuut weer terug.

Foutcode 15

Bij foutcode 15 stopt het vaatwasprogramma eerder dan aangegeven. Mogelijk zit de afvoerslang niet goed. Controleer of het uiteinde van de afvoerslang op een goede hoogte is. Je vindt de aangeraden hoogte in de handleiding. Controleer ook of de watertoevoer lekt of lucht inlaat, en installeer deze op de juiste manier

Zoutindicator brandt

Wanneer dit lampje brandt, is het zoutreservoir van je vaatwasser leeg. Vul het zout aan. Brandt het lampje nog steeds na een aantal vaatwasprogramma’s? Pas dan de waterhardheid aan. Hoe je dit doet, lees je in de handleiding.

Glansspoelmiddelindicator brandt

Bij dit lampje is het glansspoelmiddelreservoir leeg. Vul hiervoor het reservoir bij. Na een of meerdere vaatwasprogramma’s gaat dit lampje weer uit

wasmachine printplaat-vervangen

Vaatwasser stinkt en/of wast niet schoon

Vaatwasser stinkt

Stinkt je vaatwasser of ruik je een muffe geur, dan wil je dit misschien oplossen met verfrissende middeltjes. Maar onderzoek eerst waar de stank vandaan komt. Stank kan een op het oog onschuldige uiting zijn van een groter probleem.

Vaat en vaatwasser schoonmaken

Er komt een hoop viezigheid in een vaatwasser terecht. Zorg dat je het ergste vuil van de vaat veegt of schraapt voordat je het in de vaatwasser zet. En maak de vaatwasser regelmatig schoon. Zo zorg je dat de vaat fris en schoon uit de vaatwasser komt. En voorkom je ernstigere problemen.

 

Draai regelmatig een programma met een hoge temperatuur om de vaatwasser vetvrij te maken. Sommige vaatwassers doen dit automatisch na een aantal vaatwasbeurten, of ze hebben een speciaal reinigingsprogramma.

Hoe ontstaat vervetting?

Vettige etensresten of wasmiddelresten kunnen zich afzetten in de vaatwasser. Er ontstaat dan een vettige aanslag op filters, binnenruimte en waterleidingen. Dit gaat stinken en de vaat en machine worden niet meer goed schoon. Vervetting ontstaat vooral als je vaak korte programma’s draait of programma’s met een lage temperatuur.

 

Maak de filters schoon

Het vieze water wordt via de filters afgepompt, het vuil blijft daardoor achter in de filters. Koopadvies 8 veiligheid filter vaastwasserVaak is er een groffilter, een fijnfilter en soms een microfilter. Verstopte filters kunnen ervoor zorgen dat het water niet goed wordt afgepompt. Na een tijdje ontstaat hierdoor een onzichtbare vettige laag op het fijne filter. Vieze filters veroorzaken zo stank en er kan vuil op de vaat komen.

Controleer het filter

Controleer het filter daarom bij elke vaatwasbeurt. Maak de filters regelmatig schoon. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon onder de kraan en draai ze weer goed op hun plaats. Kijk of er bij het verwijderen van de filters geen vuil in het filterhuis is gekomen.

 

Sproeiarmen schoonmaken

Bodem vaatwasser 2

Na een tijdje kunnen de gaatjes in sproeiarmen verstopt raken door kalk of restjes in het rondgepompte water. Bij verstopping verdelen de sproeiarmen de waterdruk niet meer goed. Hierdoor wordt de vaat misschien niet goed schoon of  ontstaat er lekkage.

Sproeiarmen losmaken

De meeste sproeiarmen kun je losdraaien. Haal ze uit de machine, spoel ze af onder de kraan en prik de gaatjes door met bijvoorbeeld een cocktailprikker.

Deur en deurrubber van de vaatwasser

Vuil hoopt zich makkelijk op in de randen van de vaatwasser en tegen het deurrubber. Met name het deurrubber is een geliefde plek voor bacteriën en schimmels. Dit gaat stinken en het rubber kan worden aangetast, waardoor er lekkage kan ontstaan. Maak het deurrubber daarom regelmatig schoon.

Bij een vaatwasser die lang niet is gebruikt, kan de binnenruimte gaan stinken. Laat de deur van de vaatwasser een stukje openstaan als je hem een tijdje niet gebruikt.

Vaatwasmachinereiniger

Bij goed onderhoud van de vaatwasser is een machinereiniger niet nodig. Woon je in een gebied met hard water, zorg dan dat je de vaatwasser instelt op de juiste hardheid. Heb je toch last van kalkaanslag op servies of in de vaatwasser? Een reiniger helpt dan ontkalken.

Ontvetten

Een reiniger helpt ook om de vaatwasser vetvrij te maken. Dit kan helpen als onderdelen vettig zijn en niet schoon worden met een heet vaatwasprogramma. Of wanneer je last hebt van aanhoudende vieze geurtjes. Draai een lege vaatwasser met machinereiniger volgens de handleiding van de reiniger.

Verfrissers en neutralisers

Heb je bovenstaande oorzaken aangepakt en ruikt de vaatwasser nog steeds niet fris?vaatwasser-stank Dan kan een verfrisser of een middel dat de geur neutraliseert helpen. Deze middelen werken tegen nare luchtjes in je vaatwasser.

Een verfrisser geeft een zeer sterke geur af, meestal citroen. Nare luchtjes worden zo verbloemd. Een neutraliser zou de stank alleen moeten neutraliseren. Maar vaak geeft het middel ook geur af. Je kunt ook een halve citroen in de bestekkorf leggen en kijken of dat de boel verfrist.

Er blijft water in de vaatwasser staan

Filters

Bij verstopte of niet goed vastgedraaide filters kan de machine niet afpompen. Controleer daarom de filters onderin je vaatwasser. Draai de filters los, trek ze eruit, maak ze schoon en draai ze weer goed op hun plaats. Controleer bij het verwijderen van de filters of er geen vuil in het filterhuis is gekomen.

De deur van de vaatwasser lekt
Het display werkt niet
Het vaatwasprogramma duurt eindeloos

Het hoofdprogramma duurt gemiddeld ruim 2,5 uur, maar kan soms oplopen tot ruim 3 uur. Het ecoprogramma duurt zo’n 3,5 uur, maar kan oplopen tot ruim 4,5 uur. 

De vaat droogt niet goed
Aanslag op vaat of vaatwasser
wasmachine reparatie

Contact / storing doorgeven

2 + 4 =